graffiti schildering

20 oktober 2019

graffiti schildering

Een graffiti schildering is zeker niet hetzelfde als een schildering die gemaakt is met een kwast. Een normaal schilderij leert het grootste deel van onze bevolking maken tijdens de creatieve sessies op de basisschool. Als het niet op de basisschool was, dan heeft hij zeker kennis gemaakt met het creëren van een schilderij op de middelbare school. Dit is het vervolgonderwijs van de ‘primary school’ waar iedereen verplicht is naartoe te gaan. Het onderwijs is verplicht in Nederland totdat het kind 18 jaar oud is. Een aantal vaardigheden moeten er verplicht worden aangeleerd, zoals creatieve vaardigheden, leesvaardigheden, rekenvaardigheden, spreekvaardigheden en omgangsvaardigheden met andere kinderen. De creatieve vaardigheden bevatten altijd, vroeg of laat, het maken van een graffiti schildering, hoewel het natuurlijk onmogelijk is om alle soorten schilderijen aan te leren met de juiste technieken.

Een van de technieken die vaak wordt vergeten, is de techniek die komt kijken bij het maken van een graffiti schildering. Een graffiti schildering wordt natuurlijk gemaakt met graffiti spuitbussen. Er zijn een aantal soorten spuitbussen waarmee er verschillende vormen kunnen worden bereikt bij een graffiti mural. De basis van de graffiti methoden voor een graffiti mural zou eigenlijk in het lespakket moeten worden gestopt, aangezien een deel van de leerlingen uiteindelijk toch besluit om de graffiti spuit te gebruiken buiten school. De spuitbussen worden helaas vaak genoeg leeggespoten op ongepaste plekken, waarvan de gevolgen onbekend zijn bij de leerlingen. Het aanleren van basistechnieken en gevolgen van graffiti op ongepaste plekken, zou veel dingen kunnen voorkomen. Een graffiti schildering is daarom de perfecte oplossing voor het voorkomen van vandalisme.

Vandalisme heeft vaak een oorzaak, de oorzaak kan komen van een gebeurtenis uit het verleden, maar het kan ook een makkelijke vluchtroute zijn voor leerlingen met problemen in het heden. Een graffiti mural is dan niet uitdagend of bevredigend genoeg, waardoor de leerling nieuwe dingen gaat proberen en eventueel uit zal komen bij het deelnemen aan vandalisme. Een graffiti muralis namelijk iets wat ‘braaf’ en ‘binnen de lijntjes’ is.

graffiti schildering
graffiti schildering

Een graffiti mural leren maken op school kan ervoor zorgen dat dit fenomeen niets nieuws is. Het zou zomaar kunnen dat het maken van een graffiti mural op de middelbare school gepaard gaat met het verminderen van vandalisme onder jongeren van gemiddeld vijftien en zestien jaar oud. Een graffiti schildering kan mooie en onverwachte resultaten leveren, een graffiti schildering maken, heeft waarschijnlijk meer effect op externe factoren dan men denkt.

Tim Rodermans

Tim Rodermans, 36 jaar en naast gymleraar in het Voortgezet Onderwijs ook graffiti artiest. In mijn jeugd heb ik met veel passie graffiti beoefend en in verschillende graffiti bladen gestaan. Na een lange pauze begon het toch weer te jeuken en na wat verschillende graffiti kinderkamers te hebben gedaan en veel positieve reacties en aanmoedigingen te hebben gekregen ben ik mijn eigen bedrijfje gestart.

Begrepen
Deze website gebruikt cookies voor de performance & statistieken. Meer weten