abstracte schildering

12 mei 2019

abstracte schildering

Veel mensen vragen zich bij schilderijen af wat de achterliggende gedachte is van een schilderij; waarom komt deze kleur zoveel naar voren en waarom bevindt dit voorwerp zich op deze plek? Allerlei vragen komen naar boven als een persoon een schilderij ziet. De vragen die naar boven komen, geven aan dat het gaat om een schildering; een schildering die het toelaat dat mensen met een eigen interpretatie naar de abstracte schildering kijken. De naam zegt het dus al; een abstracte schildering behoort tot abstracte kunst.

 

Een schildering roept meningen op bij de bewonderaars en inspireert andere kunstenaars vaak om zelf weer kunst te gaan maken. Een abstracte schildering is door een kunstenaar vaak ook zodanig snel gemaakt, dat er niet over ieder deel nagedacht hoeft te worden. Een abstracte schildering zou als het ware gemaakt kunnen worden in ongeveer 10% van de tijd die een kunstenaar normaal besteedt aan een kunstwerk. Het zal vaak ook zo zijn dat de kunstenaar achteraf een mooi verhaal bedenkt bij de kunst die hij heeft weten te creëren. De inspiratiebronnen van kunstenaars kunnen echter hemelsbreed van elkaar verschillen, aangezien kunstenaars aparte visies hebben. Als zij geen aparte visies zouden hebben, zouden ze ook geen kunstenaars worden genoemd.

 

Een discussie waar men zich momenteel mee bezighoudt is wanneer kunst kunst genoemd mag worden en wanneer het waardig genoeg is om op de markt te vertonen. Het gaat dan vooral om een abstracte schildering; soms is een schildering zo abstract, dat de kijker geen idee heeft waar hij of zij moet beginnen met interpreteren. Een abstracte schildering moet dus toch nog wel een aantal richtlijnen bevatten, zodat men een paar dingen heeft om op terug te vallen als het nodig is. Een abstracte schildering zal uiteindelijk moeten voldoen aan een aantal eisen, ondanks de kunstenaar ‘vrij’ wordt gelaten in het creëren van de abstracte schildering.

 

Schilderen is een kunst en kunst creëren is voor iedereen anders, hoewel er natuurlijk soortgelijke technieken worden gebruikt; zo ook bij het maken van een abstracte schildering, waarbij er nog altijd verf gebruikt zal worden die uiteindelijk wordt aangebracht op een mooi doek, ook wel canvas genoemd. Een abstracte schildering is dus hoe dan ook de meest abstracte vorm van een schilderij die je zal vinden in een museum; een volledig wit schilderij of een volledig zwart schilderij. Kunst is voor een ieder anders, zoals abstracte kunst de vragen naar boven roept.

spray paint art

Tim Rodermans

Tim Rodermans, 36 jaar en naast gymleraar in het Voortgezet Onderwijs ook graffiti artiest. In mijn jeugd heb ik met veel passie graffiti beoefend en in verschillende graffiti bladen gestaan. Na een lange pauze begon het toch weer te jeuken en na wat verschillende graffiti kinderkamers te hebben gedaan en veel positieve reacties en aanmoedigingen te hebben gekregen ben ik mijn eigen bedrijfje gestart.

Begrepen
Deze website gebruikt cookies voor de performance & statistieken. Meer weten