Spray Art

9 maart 2020

Spray Art

Spray art is een vorm van kunst waarbij er een spuitbus wordt gebruikt die op allerlei manieren gebruikt kan worden. Spray art is een vorm van kunst die kleine kinderen niet alleen zouden kunnen uitvoeren. In de spuitbus zitten gevaarlijke stoffen en deze stoffen zullen hoogstwaarschijnlijk effect hebben op de gezondheid. Het is van belang dat er een mondkapje wordt opgedaan tijdens het maken van spray art. Kinderen zijn nog zodanig onwetend, dat zij het mondkapje af kunnen doen en daardoor de gevaarlijke stoffen binnen kunnen krijgen. Spray art is een manier om kunst te maken op een vrije manier. De spuitbus is namelijk een middel die niet heel erg precies gebruikt kan worden. Een spray werkt als volgt; er wordt druk uitgeoefend op de inhoud van de spuitbus. De inhoud van de spuitbus wordt omhoog gezogen en komt er vervolgens in kleine druppels uit. Het is onmogelijk om exact te controleren waar de druppels heen vliegen. Dit is dan ook de reden dat spray art een vorm van kunst is waar hele onverwachte maar mooie resultaten uit kunnen komen.

Spray art is een creatieve bezigheid. Een bezigheid als deze zou uitgevoerd moeten worden op basisscholen, zodat de leerlingen beter om leren gaan met verschillende situaties. Een situatie die voor zou kunnen komen, is een proces die ineens een onverwachte wending krijgt. Vele jonge kinderen zullen in de stress raken van een onbekende situatie. Vaak lijkt zo een situatie niet meer herstelbaar. Wat de kinderen zouden kunnen leren van spray art, is dat iedere situatie zijn eigen voor en nadelen heeft. Dit is in principe een reflectie van het dagelijkse leven. Niet alles gaat zoals gepland, maar iedere situatie heeft zijn eigen schoonheid. Spray art kan aan de kinderen laten zien hoe het is om van iets onverwachts toch nog iets moois te maken. Spray art voor kinderen moet natuurlijk wel onder begeleiding worden uitgevoerd. Dit is verstandig, om er zeker van te zijn dat alle kinderen hun mondkapje ophouden en geen giftige stoffen binnen krijgen.

Spray art in de vorm van een workshop zou interessant kunnen zijn voor alle leeftijden. Op deze manier is het mogelijk om een ieder kennis te laten maken met spray art. Dit is namelijk een vorm van kunst die niet geheel voor de hand liggend is voor de creatievelingen onder ons. Tijdens zo een workshop is het goed mogelijk voor iedereen om een goed beeld te krijgen van deze vorm van kunst. Het is daarnaast een goed moment om jezelf uit te dagen. Uitdagen tijdens de workshops kan op allerlei manieren: je kiest een thema voor jouw kunstwerk, je kiest een maximaal aantal kleuren die je mag gebruiken en zo zijn er nog een paar vormen van een ‘beperking’. Een beperking zorgt ervoor dat je nog creatiever moet zijn en moet denken in oplossingen. Tijdens een workshop maakt iedereen zijn eigen kunstwerk in zijn eigen tempo en op zijn eigen niveau. Je leert als het goed is van elkaar en anderen leren van ook weer van jou.

Tim Rodermans

Tim Rodermans, 36 jaar en naast gymleraar in het Voortgezet Onderwijs ook graffiti artiest. In mijn jeugd heb ik met veel passie graffiti beoefend en in verschillende graffiti bladen gestaan. Na een lange pauze begon het toch weer te jeuken en na wat verschillende graffiti kinderkamers te hebben gedaan en veel positieve reacties en aanmoedigingen te hebben gekregen ben ik mijn eigen bedrijfje gestart.

Begrepen
Deze website gebruikt cookies voor de performance & statistieken. Meer weten