graffiti kunstwerk

12 mei 2019

graffiti kunstwerk

 

Een kunstwerk is vaak te vinden op plekken als musea, abstract ingerichte huizen, knusse huizen en alle andere gebouwen waarbij de binnenhuis architect het gevoel had dat er kunst nodig was, als kers op de taart. Men denkt vaak dat kunst niet voor iedereen bereikbaar is, maar dat is een gigantische vergissing; het een subjectief aspect. Men kan zelf bepalen wat kunst is en waar de kunst zich bevindt. Zo geldt dit ook voor een graffiti kunstwerk. Kunst kan namelijk worden gemaakt van allerlei soorten materialen; graffiti is dus ook een manier om kunst te creëren. Een kunstwerk is dus een van de producten, of resultaten die bereikt kunnen worden met het gebruik van graffiti; een kunstwerk dus.

 

Een graffiti kunstwerk wordt vaak niet gezien als een kunstwerk, aangezien graffiti alleen onder de loep wordt geplaatst als het op een illegale manier is gebruikt. Hierdoor associeert men een graffiti kunstwerk eerder met vandalisme, dan met een graffiti kunstwerk waar eigenlijk heel veel tijd en moeite in is gaan zitten. Het maken van een graffiti kunstwerk is zeer bewerkelijk en niet voor iedereen weggelegd. Talent is hier misschien wel het hoofdingrediënt voor. Naast talent komen er vele technieken, inzichten en deskundige blikken bij kijken. Verder moeten we het materiaal niet onderschatten; het is echt niet zo dat het hele graffiti kunstwerk wordt gemaakt met één spuitbus. Alle kleine details van een graffiti kunstwerk vergen een andere techniek; soms is er een fijne spuit dop nodig, terwijl er de andere keer een hele brede spuit dop nodig zal zijn om grotere oppervlakten te dekken.

 

Een kunstwerk wordt vaak dus onderschat, waardoor de echte waarde hiervan als onrealistisch wordt gezien. De waarde van een graffiti kunstwerk wordt vastgesteld aan de hand van de tijd die erin is gestopt, aan de hand van de dure spullen die eraan aan te pas zijn gekomen en aan de hand van de ‘levensduur’ van het kunstwerk. Het is bijna onmogelijk om zo een stuk kunst te verkopen voor zijn echte waarde, aangezien men de echte waarde niet goed kan inschatten. Het kan zijn dat de echte waarde van een kunstwerk een paar duizend euro weegt, maar de klant vindt het kunstwerk een paar honderd euro waard. Hier kan in principe niets aan gedaan worden; dit is iets wat zich in de maatschappij moet ontwikkelen. Het enige wat een kunstenaar kan doen, is het accepteren van de maatschappij en genieten van het creëren van een kunstwerk.

Tim Rodermans

Tim Rodermans, 36 jaar en naast gymleraar in het Voortgezet Onderwijs ook graffiti artiest. In mijn jeugd heb ik met veel passie graffiti beoefend en in verschillende graffiti bladen gestaan. Na een lange pauze begon het toch weer te jeuken en na wat verschillende graffiti kinderkamers te hebben gedaan en veel positieve reacties en aanmoedigingen te hebben gekregen ben ik mijn eigen bedrijfje gestart.

Begrepen
Deze website gebruikt cookies voor de performance & statistieken. Meer weten