graffiti opdracht

20 oktober 2019

graffiti opdracht

Het moment dat je een dienst levert in opdracht van een ander, heb je een behoorlijke verantwoordelijkheid. De verantwoordelijkheid bevat onder andere het eindresultaat. Fouten mogen er gemaakt worden, zolang ze te herstellen zijn. Zo geldt dat ook bij iedere klus die wordt uitgevoerd. Een fout bij zo een creatieve opdracht is redelijk makkelijk op te lossen, mits de fout wordt gemaakt in een bepaald stadium van het proces. Zodra de fout zich voordoet in een te laat stadium, zal er heel veel hersteld moeten worden. Hierbij kunt u denken aan het veranderen van de inhoud van de graffiti klus, of het overdoen van de gehele graffiti opdracht. Het zal allemaal iets duidelijker worden als de stappen van een graffiti opdracht volledig zijn uitgewerkt.

Het moment dat een graffiti wordt ontvangen door de kunstenaar, gaat de kunstenaar kijken naar zijn mogelijkheden en plan van aanpak. Het plan van aanpak bestaat globaal uit de volgende onderdelen: analyse, aandachtspunten, schetsen, creëren, realiseren. Deze stappen zijn zeer belangrijk voor het behouden van structuur en professionaliteit bij een klus. Het tevreden stellen van de klant staat natuurlijk voorop, daarom is het vaak nodig om de schets van de graffiti opdracht te tonen aan de klant nog voordat de graffiti opdracht wordt uitgevoerd.

Tijdens het uitvoeren van een graffiti opdracht moet de kunstenaar volledig geconcentreerd zijn. Om deze reden vraagt de kunstenaar van de graffiti opdracht aan de opdrachtgever hoe de klus eruit zal zien; waar er gewerkt moet worden, hoe de ruimte eruit ziet en wat voor ‘bewegingen’ zich in de ruimte bevinden waar de graffiti opdracht voltooid moet worden. Zo zijn er plekken als sportscholen, waar veel beweging en geluid is. Hier zal de graffitispuiter van tevoren rekening mee moeten houden. Soms is er een mogelijkheid om de opdracht uit te voeren gedurende de daluren, of zelfs tijdens de uren dat de locatie voor publiek gesloten is. Toch is het handig voor de artiest om behendig te zijn in het presteren onder druk.

graffiti opdracht
graffiti opdracht

Een opdracht is dus niet iets wat zomaar uitgevoerd kan worden. Er komt veel meer bij kijken dan de meesten zouden denken. Naast het stappenplan is er een hoop talent en inzicht nodig. De artiest moet verantwoordelijk zijn en kunnen presteren onder (hoge) druk. Niet iedereen voldoet aan deze eisen, daarom is het aangeraden om van tevoren goed onderzoek te doen.

Max Wezenberger

Tim Rodermans

Tim Rodermans, 36 jaar en naast gymleraar in het Voortgezet Onderwijs ook graffiti artiest. In mijn jeugd heb ik met veel passie graffiti beoefend en in verschillende graffiti bladen gestaan. Na een lange pauze begon het toch weer te jeuken en na wat verschillende graffiti kinderkamers te hebben gedaan en veel positieve reacties en aanmoedigingen te hebben gekregen ben ik mijn eigen bedrijfje gestart.

Begrepen
Deze website gebruikt cookies voor de performance & statistieken. Meer weten