Graffiti

12 mei 2019

Graffiti

Graffiti

 

Graffiti is een vorm van kunst die wordt verward met het Engelse woord voor hoogtevrees; gravity. In de wereld van de graffiti wordt er om deze reden vaak gespeeld met de bekende woordgrap. Graffiti is een breed begrip en bevat verschillende soorten vormen. De meeste vormen zijn nog onbekend onder alle geïnteresseerden, aangezien er slechts één vorm is die volledig in de spotlights wordt geplaatst: vandalistische graffiti. Hierbij kan er gedacht worden aan het kliederen op treinen, mooie gebouwen, maar ook bouwvallen. Daarnaast zitten haast alle verboden terreinen ondergespoten met graf. De grote vraag is nu of al deze ‘verboden’ dingen een negatief effect hebben op onze samenleving.

 

Het overtreden van regels dat doet iedereen wel eens, maar de mate ervan verschilt natuurlijk per persoon. De ene regel wordt veel belangrijker gemaakt dan nodig is, terwijl andere regels teveel onder worden gedaan aan hun eigenwaarde. Een volgespoten graffiti muur, staat in principe niemand in de weg. Het enige nadeel is uiteindelijk, dat de muur niet meer onbespoten is, en graffiti vrij is. Een mooi gebouw zou natuurlijk niet op deze manier ‘vernield’ mogen worden, maar een bouwval kan er zelfs leuker uit gaan zien met deze vorm van kunst; graffiti dus. Toch is het zo dat de verkeerde vormen van het overtreden van regels wordt aangepakt. Een aantal redenen van deze verkeerde aanpak zijn zeker overduidelijk.

 

Het is makkelijk om de ‘neppe criminelen’ op te pakken, aangezien ze vaak genoeg niet de intentie hebben om criminele praktijken te verrichten. Hun uitgangspunt is meestal het laten zien van kunst aan de buitenwereld, het laten horen van kreten, het laten horen van meningen en meningsverschillen. Daarnaast wordt deze vorm van vandalisme gebruikt om de minderheden een stem te geven. Zo zijn er veel graffiti kunstwerken van ‘black lives matter’ te vinden in Amerika, zodat iedereen te zien krijgt wat deze minderheid te zeggen heeft. Graf wordt verder ook veel gebruikt op spandoeken tijdens demonstraties overal ter wereld.

 

De grote vraag is dus of het wel nodig is om deze neppe criminele aan te pakken, als er ook grote criminele zijn die mensen in de weg staan, mensen pijn doen en grote chaos veroorzaken. Het is niet eerlijk hoe er prioriteiten worden gesteld, overal ter wereld. Hier zou in principe van alles aan veranderd moeten worden, maar degene die hierover gaat, vindt dat overduidelijk niet nodig. Graf is geen vandalisme, graf is een vorm van kunst en graf moet geaccepteerd worden.

Tim Rodermans

Tim Rodermans, 36 jaar en naast gymleraar in het Voortgezet Onderwijs ook graffiti artiest. In mijn jeugd heb ik met veel passie graffiti beoefend en in verschillende graffiti bladen gestaan. Na een lange pauze begon het toch weer te jeuken en na wat verschillende graffiti kinderkamers te hebben gedaan en veel positieve reacties en aanmoedigingen te hebben gekregen ben ik mijn eigen bedrijfje gestart.

Begrepen
Deze website gebruikt cookies voor de performance & statistieken. Meer weten