schildering

20 oktober 2019

schildering

Een painting in een woning heeft de taak om als decoratie te dienen. Een schilderij in een expositie is meestal een deel van een groter geheel. Het kan zijn dat er een gedachte achter de expositie zit, maar deze gedachte wordt niet altijd even duidelijk naar voren gebracht. Een schildering heeft vroeg of laat een verhaal. Het verhaal achter de schildering was er misschien al voordat er überhaupt verf op doek werd gesmeerd, maar het kan ook zijn dat er pas een verhaal is ontstaan tijdens het maken van de schildering. Een beetje fantasie zal hier soms wel aan te pas komen, aangezien de realiteit niet altijd spectaculair is.

Kleuren hebben een groot aandeel in het uitdrukken van een verhaal, zo ook een painting. Iedere kleur heeft een eigen expressie, waardoor het ander soort gevoelens bij mensen naar boven kan halen. De kleur blauw wordt door velen beschouwd als een vredige kleur, als het lekker weer is buiten, dan is de lucht namelijk ook blauw. Geel is een kleur waarbij vrijwel iedereen het met elkaar eens is; dit is de kleur van de zon.

schildering

Al deze kleuren worden vaak verwerkt in een schildering om de juiste gevoelens naar boven te halen. Het hoeft niet altijd zo te zijn dat de vormen in de schildering een duidelijk verhaal aangeven, het gaat om het gehele plaatje met haar kleuren erin. Donkere kleuren zorgen vaak voor een depressieve gedachtegang en lichte kleuren brengen vaak de gedachten over vrede naar boven. Jaargetijden kunnen bijvoorbeeld ook makkelijk worden uitgebeeld aan de hand van kleurencombinaties. In een schildering gebruikt men vaak de kleuren rood, oranje en geel als combinatie om de herfst uit te beelden. Regenachtig weer wordt natuurlijk uitgebeeld met blauw, grijs en een klein beetje zwart. De lente begint meestal met geel, wit en fel groen, als teken van een nieuw begin en de groei van alle plantjes. Een schildering is kunst en geeft men de vrijheid om iets op zijn of haar manier te interpreteren. Zo is de schildering voor iedereen even interessant.

De kunstenaar zijn verhaal is achteraf wel leuk om te bekijken, zo kun je zien of je de kern van het verhaal hebt begrepen aan de hand van de schildering. Het is ook interessant om jouw gedachte te vergelijken met die van anderen over de painting, het kan zijn dat jouw interpretatie van de schildering namelijk volledig uniek is.

Tim Rodermans

Tim Rodermans, 36 jaar en naast gymleraar in het Voortgezet Onderwijs ook graffiti artiest. In mijn jeugd heb ik met veel passie graffiti beoefend en in verschillende graffiti bladen gestaan. Na een lange pauze begon het toch weer te jeuken en na wat verschillende graffiti kinderkamers te hebben gedaan en veel positieve reacties en aanmoedigingen te hebben gekregen ben ik mijn eigen bedrijfje gestart.

Begrepen
Deze website gebruikt cookies voor de performance & statistieken. Meer weten