spray paint art

17 november 2018

spray paint art

Spray Paint Art

 

Misschien heeft u het wel eens meegemaakt op vakantie; een of andere kunstenaar op straat met meer dan 10 spuitbussen, een metalen plaatje en gemaakte schilderijen, terwijl hij op dat moment bezig is met het volgende schilderij. Zijn kunstwerken worden ook wel spray paint art genoemd. Tegenwoordig is het een hype om dit soort kunstwerken op straat te maken en te verkopen. De reden hiervan is vooral dat zo een kunstwerk snel gemaakt is en erg snel kan drogen. Dit wil natuurlijk niet zeggen dat er minder effort zit in spray paint art. De lat is behoorlijk hoog gelegd, mede doordat het momenteel zo een hype is. Daarnaast is de techniek van spray paint art ongelofelijk moeilijk (aan te leren).

 

Iemand die niet ervaren is de wereld van de kunst, zal niet zomaar in staat zijn om op straat in de categorie spray paint art iets te maken. Op straat wordt er natuurlijk gewerkt onder een gigantische druk; fouten kun je je niet permitteren, aangezien het de bedoeling is om klanten te werven en niet weg te jagen. Bovendien maak je de schilderijen niet om ze zelf te houden. Men behoort de live gemaakte spray paint art te kopen en in zijn of haar huis op te hangen. Dit kan namelijk dienen als reclame voor de kunstenaar.

 

Spray paint art is nog niet bij iedereen bekend, vooral niet in Nederland. Veel mensen in de Verenigde Staten hebben wel al kennis gemaakt met deze kunst. Er zijn al behoorlijk veel musea geopend en er worden zelfs workshops gegeven in deze richting. Dit wil niet zeggen dat al deze kunstenaars in opleiding de straat op gaan met hun kunst; dit vergt een heel ander talent, dat volledig los staat van het maken van art. Het moet in je zitten om te kunnen presteren onder druk, anders gaat deze vlieger niet op. Daarnaast kan het best handig zijn als de kunstenaar mentaal en fysiek sterk is, aangezien er heel veel factoren mee gaan spelen: het weer kan ineens omslaan, een vreemdeling kan zich raar gedragen, de richting van de wind kan de moeilijkheidsgraad ook zeker verhogen.

 

Echter is het niet onmogelijk om opgeleid te worden tot straatartiest. Oefenen in de tuin kan altijd nog, zodat men in ieder geval gewend raakt aan de weersomstandigheden. Als je gewend bent aan alle factoren die het creëren van spray paint art moeilijker maken, ben je dan klaar voor het echte werk? Nee, zeker niet. Andere factoren die bij spray paint art komen kijken, zijn minstens zo belangrijk. Het bepalen van een verkoopprijs is misschien nog wel de grootste taak als spray paint art maker. Het is lastig om in te schatten tegen welke prijs de consumenten bereid zijn om de spray paint art te kopen. Daarnaast is het erg belangrijk om het schilderij niet voor te weinig te verkopen. Het zal niet altijd op rolletjes lopen; er is altijd iemand die het niet eens is met de prijs, maar die de spray paint art wel graag zou willen hebben.

spray paint art

Tim Rodermans

Tim Rodermans, 36 jaar en naast gymleraar in het Voortgezet Onderwijs ook graffiti artiest. In mijn jeugd heb ik met veel passie graffiti beoefend en in verschillende graffiti bladen gestaan. Na een lange pauze begon het toch weer te jeuken en na wat verschillende graffiti kinderkamers te hebben gedaan en veel positieve reacties en aanmoedigingen te hebben gekregen ben ik mijn eigen bedrijfje gestart.

Begrepen
Deze website gebruikt cookies voor de performance & statistieken. Meer weten